Türkiye'de emsali olmayan kitaplardan bir tanesi daha raflarda yerini aldı: Bilgisayar Kontrollü Robotik.
Her kitabın kendine özgü bir serüveni oluyor malum. Bu kitabın da kendine has ve benim de bir yayın yönetmeni olarak keyifle gözlemlediğim ve duyumsadığım halleri, sürprizleri, güzellikleri oldu. İlk olarak Devrim Çamoğlu'na buradan, kitap için sarfettiği, birazdan bahsedeceğim gayretleri için teşekkür ediyorum.
Devrim Çamoğlu'nun, henüz Dikeyeksen Yayıncılığın temellerinin atıldığı bir dönemde tanıştığım, oldukça naif, düşünceli ve birikimiyle sizi ilk elden etkileyen disiplinli bir yazar olduğunu söyleyebilirim. Sanat yönetmenliğinin de yer aldığı geçmişinin, yaptığı her işte ortaya koyduğu disipline yadsınamaz bir katkı sağladığını gözlemlediğimi belirteyim. Gerçi kitapta ve sitemizde yer alan öz geçmişini özellikle kısa tuttu ve ben bunu tevazusuna bağlıyorum ama "her şey aslını işaret eder" düsturunu buradan bir kez daha hatırlatmak isterim. Yani bir kitabı okurken aslında müellifinin geçmiş deneyimlerinden, bilgi birikimlerinden partikülleri de okuruz dolaylı olarak. Ve evet herşey aslını işaret eder. Bu kitap da özünde bize Devrim Çamoğlu'nun engin bilgi birikimini işaret ediyor. Ve bu membağın nice kitaplara gebe olduğu izlenimine kapılmamıza sebep oluyor diyebilirim.
Kendimi şanslı mı saymalıyım bilemiyorum. Kitapları daha vücud bulmadan evvel ilk okuyan ben oluyorum. Elbette standart bir bilişim okuru profiline uyduğum söylenemez lakin beni heyecanlandıran, birbirinin, bir başka kitabın tekrarı olmadığı izlenimi veren nadir kitaplar vardır. Bu kitap tam anlamıyla takip eden yayınların Bilgisayar Kontrollü Robotik kitabının tekrarı mı oluyoruz acaba diye kendini sorgulamasına neden olacak derecede iddaalı bir eser oldu. Kitabın ilk gördüğüm bölümleri robotik tarihine ışık tutan o emsalsiz ilk kısımları olmuştu. Kitabın yazıldığı aylar boyunca kısım kısım yazılan bölümleri okuyup apayrı heyecanlara kapılmıştım zira ufacık kısımlar dahi bütünü hakkında ciddi fikirler veriyordu.
Kitabı eline alanların da fark edeceği üzere kitap tasarımı ile her zaman yapageldiğimiz kod kitaplarının epey dışında farklı bir kulvarda yerini aldı. Zira tasarımdan, kurgusuna kadar kitabın her zerresinde Devrim Çamoğlu kendi işini kendi yaptı. Bahsettiğim üzere sanat yönetmenliği yeteneklerini konuşturdu değerli yazarımız. Tüm devre, şema ve tasarım çizimlerini, 3D ile kendisi tasarlayarak ve bunu muhteşem mizanpaj teknikleri ile birleştirerek kitabın A'dan Z'ye tüm hususlarını bizzat Devrim Çamoğlu gerçekleştirdi. Özellikle kitapta yer alan can alıcı kısım olan 10 Uygulamanın tek tek gerçekten uygulanması, uygulanan tüm detayların çizimi ve tasarımı, modellenmesi değerli yazarımızın ellerinden çıktı. Öyle ki, bu 10 Uygulama ile kitabın okuru ellerini suya sabuna sürebilsin, kitap boyunca pedagojik olarak pekiştirilen teorik altyapıyı pratiğe dökebilsin.
Yani bu kitap "ben teoriğini veriyorum uygulaması sana kalmış" diyen kitaplardan değil. Kitabın asıl amacı robotik ve robot yapım sürecine bizzat okurun hakim olmasını temin etmek. Hem de kolay bulunabilecek malzemelerle ve buna ilaveten ufak bir atölye yardımı ve becerisi ile. Okurun işin programlama kısmından tasarımına kadar tüm detaylara hakim olmasının gözetildiğini kitabı eline alanlar hemen hissedeceklerdir.
Hemen belirtelim, kitabı alanlar www.robotikkitabi.com adresini ziyaret etmekte tereddüt etmesinler. Zira site paylaşımlarla genişleyip, yazarın yönetiminde bambaşka bir robotik sitesi havasını çok yakın bir zamanda yakalayacak inşallah. Devrim Çamoğlu'na buradan bir kez daha teşekkürlerimi iletiyor ve değerli yazarımıza kitap nedeni ile bir parça ihmal etmek zorunda kaldığı hayatında başarılar diliyorum.