Yayıncılık zor zanaat. Bazı parametreler ve kısıtlar var elinizde. Tamamen optimizasyon süreci.
Özellikle bilişim yayıncılığı söz konusu ise:
-
Önce sağlam bir fikir bulmalısınız. Fikrin size etrafınızdakilerden geldiği de olur. Her şeyi bilmek zorunda değilseniz bile çoğu şey hakkında fikir oluşturabilecek donanımda ve sabırda olmanız gerekir. Bu yüzden fikir bulmak, oluşturmak, belki de fikre gebe bir sure dolanmak gerekir ortalarda. Bir de bu işlerde fanatizm sökmez. Objektif olmak gerekir. Mesela bir yayıncı olarak açık kaynaklı her şeye meftun olsam da bilirim ki bir de diğerleri var. Iskalamamanız gereken, belki de potansiyel okur profilini domine eden diğerleri. Velhasıl bu işte duygusallığa yer yoktur fazla.
-
Sonrası iyi bir yazar bulmak gerekir. İşte bu kısım çilelidir. Bazı başlıkları aylarca ve belki yıllarca yayınlayamazsınız yazar yokluğundan. Arada yurt dışında çıkmış yayınlara kayar gözünüz. İçeriklere bakıp iç geçirir acaba çevirsek mi dersiniz. Bu işlere çevirmenlik yaparak bulaşmış biri olarak söyleyebilirim ki çeviri kitaplara hiç sıcak bakmıyorum. Sürekli bir şeyleri yarım ve ruhsuz oluyor eğer konu bilgisayar veya bilişim ise.
-
İyi bir yazar bulmak sağlıklı bir yazım sürecinin de geliştirilmesi için ilk ortamı sunar size. Kitap yazarken metodolojik hareket etmelisiniz. Yazarınızı asla yalnız bırakmaz ve “yaz da ver abicim” diyemezsiniz. Sonuçta bu bir roman değildir ve çoğu bilişim yazarının uzmanı olduğu konularda yazmak için ilham perilerinin vızıltılarına ihtiyacı yoktur. İlk emeklemelerinde yanında olmalı sonrasında rüzgarı arkasına almasını temin etmelisiniz.
-
Sonuçta bu insan odaklı bir iş süreci. Beklemeler, gecikmeler yaşanması olağan ve oldu ki bu süreci başarıyla atlattınız başka bir sıkıntı karşınıza çıkar. Editasyon, mizanpaj ve tasarım. Bu aşamalarda yazarı sürece olabildiğince dahil etmelisiniz ki ortaya çıkan işten o da, tüm bu sancılı yazım sürecinin ardından, ayrı bir haz alsın. Yazarlarımızı genelde yazım sonrası işlere ta ki basımına kadar dahil ediyoruz. Bu da ortaya çıkan nihai ürünün herkesin içine sinmesini sağladığı gibi yazarla sonraki işlerde apayrı bir güven ortamı oluşmasını sağlıyor ki bu aslında epeyce değerli bir edinimdir Facebook Programlama (Uygulama Geliştirme)
Niye anlattım tüm bunları? İşte Facebook Programlama (Uygulama Geliştirme) kitabı da aynen bu yollardan geçti. Değerli yazarımız İbrahim Hızlıoğlu oldukça metodolojik ve disiplinli bir yazar olduğundan bu süreçlerin hemen hemen hepsinden oldukça sıkıntısız geçtik beraber. Kitabın yazımından basılışına kadar epeyce bir diyaloğa girdik ve süreci beraber ruh sağlığımızı kaybetmeden atlattık.
Şu sıralarda ise kitaba gösterilen büyük ilgiyi, yansımalarını ve mutluluğunu birbirimize attığımız e- postalarla bol bol paylaşıyoruz. Sayın İbrahim Hızlıoğlu’na bu zahmetten uzak yazım ve yayına hazırlık sürecini bize yaşattığı için ayrıca teşekkür ediyorum. Bir teşekkür de okura ve kitaba ilgisini gösteren herkese gelsin. Bilişim yayıncılığı zor bir kulvardır. Direk okur refleksini tahlil etmek zordur. Ancak bu kitap şükür bambaşka bir şekilde başladı yayın hayatına ve bunda en büyük katkı okurun. Herkese teşekkürler.